DG- HAL (+ RAR) je najučinkovitejša metoda kirurške oskrbe hemoroidne bolezni pri vseh stopnjah bolezni z minimalno invazivnim pristopom in s hitrim okrevanjem, ki je trajno učinkovit pri več kot 95 % bolnikov.

Zakaj DG-HAL metoda v Specijalističnoj Bolnišnici Arithera?

  • najmanj invazivna kirurška metoda zdravljenja hemoroidov – ni rezanja in poškodbe tkiva
  • najmanj neugoden in najmanj boleč med vsemi posegi s katerimi zdravimo hemoroide
  • metoda je trajno učinkovite pri 95 % bolnikov
  • hitro okrevanje – vrnitev k vsakodnevnim aktivnostim v nekaj dneh po opravljenem posegu
  • varnost –zapleti so zelo redki
  • rezultati po svetu kažejo, da sta DG-HAL in DG RAR trenutno najučinkovitejši metodi zdravljenja hemoroidne bolezni

hemeroidi-fotka-bolovi-arithera-02-370 hemeroidi-fotka-bolovi-arithera-01-370

Kako izvajamo DG-HAL metodo?

Z DG-HAL metodo zdravimo vzroke nastanka povečanega vozla. S šivi, ki se postavljajo transanalno, podvežemo arterije, ki dovajajo kri v bolni hemoroidni vozel. To dosežemo z doplersko (ultrazvočno) sondo, s katero točno lociramo zaključne veje hemoroidnih arterij. Šive postavimo v delu črevesja, kjer ni čutilnih živcev, zato se minimalna bolečina ali nelagodje med posegom pojavljata pri majhnem številu bolnikov. Ker pri tem ni rezov in poškodb tkiva, ostane funkcija hemoroidnega vozla skoraj v celoti ohranjena. Poseg traja med 30 in 40 minut, kar je odvisno od števila arterij, ki jih je potrebno podvezati. Da bi dodatno zmanjšali nelagodje, operacijo izvajamo v lokalni potencirani anesteziji. Splošna anestezija ni potrebna.

Kaj sledi po DG-HAL metodi?

Po krajšem post-operativnem opazovanju, ki traja od 30 minut do 1 ure, lahko pacient odide domov. Večina operiranih pacientov se lahko vrne k vsakodnevnim aktivnostim že čez 1 ali 2 dni. Popolna sanacija bolnih hemoroidov nastopi po 6–8 tednih. Če iz katerega koli razloga tokom operacije niso podvezane vse terminalne arterije, lahko poseg brez bojazni ponovimo.

Tisoči uspešno operiranih bolnikov v svetu in številne primerjalne študije kažejo, da je DG-HAL trenutno najučinkovitejša metoda pri zdravljenju hemoroidne bolezni.

Kdaj uporabljamo DG-HAL+RAR metodo?

Pri bolnikih z višjo stopnjo bolezni je poleg podvezovanja (HAL) potrebno opraviti tudi transanalno rektalno »mukopeksijo« (RAR). Šivi za HAL se postavljajo transanalno, 3–4 cm od anokutane meje, kjer ni senzornih živcev, s ciljem zmanjšanja dotoka krvi v bolni hemoroidni vozel.

Šivi za RAR se postavljajo nekoliko nižje proti anokutani meji, z namenom reparacije oziroma odstranitve viška mukoznega tkiva v zaključnem delu debelega črevesa. RAR se uporablja izključno za višje stopnje bolezni pri prolapsu, tj. pri izpadanju sluznice in lahko ima za posledico nekoliko daljše okrevanje kot pri HALu zaradi večje otekline in pritiska.

Poseg traja med 30 in 45 minut, kar je odvisno od števila vej arterij, ki jih je potrebno podvezati in od stopnje bolezni oziroma prolapsa. Pri večini bolnikov se priporoča lokalna anestezija. Po post-operacijskem opazovanju v trajanju do 8 h pa lahko bolniki odidejo domov. Večina operiranih se lahko vrne na delo po nekaj dneh, popolno okrevanje pa pričakujemo po petih tednih.

Ali se želite naročiti na pregled?

© 2013 Specijalistična Bolnišnica Arithera   |  All rights reserved.| Web & Hosting KUHADA