Ob upoštevanju vseh priporočil  mednarodnih strokovnjakov za vene,  je UGFS metoda leta 2008 postala vodilna metoda izbire zdravljenja razširjenih ven. UGFS metodo zdravljenja vsakodnevno izboljšujejo. Z veseljem vam lahko ponudimo najnovejša znanja in veščine, ki smo jih prevzeli od britanskega inštituta za vene (The British Vein Institut), ter od enega izmed vodilnih svetovnih strokovnjakov dr. Philipha Colaridga Smitha.

Zakaj metoda UGFS v Specijalističnoj Bolnišnici Arithera?

  • najsodobnejša metoda zdravljenja ven, ki je izbrana po metodi izbire med največjimi svetovnimi eksperti in predsednikom britanskega inštituta za vene,  dr. Coleridga Smitha
  • odstranitev razširjenih ven z minimalno možnostjo recidiva (ponovitve bolezni)
  • odsotnost možnih komplikacij, ki so običajne pri klasičnih posegih 
  • neboleče zdravljenje brez rezov, brazgotin ali poškodb na koži
  • vrnitev k vsakdanjim življenjskim aktivnostim, takoj po opravljenem posegu
  • možnost opravljanja posega kadar koli, tudi v poletnih mesecih
  • kontinuirano spremljanje in kontakt z zdravnikom, tudi po posegu
  • večletne izkušnje uporabe UGFS metode in veliko število zadovoljnih pacientov 

Kako se izvaja UGFS metoda?

Pod kontrolo UZV Dopplerja z morebitno lokalno anestezijo preko igle ali kanile v ciljno veno in tudi v pritoke (varice) vbrizgamo peno in napolnimo glavno površinsko stegensko ali zadnjo golensko veno, ki povzroča krčne žile (razširjene vene) in varice. Varice prav tako pazljivo napolnimo s peno, pri tem pa spoštujemo postopkovne principe  in varnostne ukrepe. Pena deluje v trenutku, kar privede do zlepljenja sten ven in varic, ki sčasoma »izginejo« in se spremenijo v vezivno – brazgotinasto tkivo. Obolela vena izgine, njeno funkcijo pa prevzamejo druge, zdrave vene. Za primerjavo:  s kirurškim posegom vene »izvlečejo« in odstranijo, kar ima  lahko za posledico post-kirurške brazgotine, kakor tudi poškodbo tkiv, možne so tudi lezije – poškodbe perifernih živcev, itd... Poudariti je potrebno, da se UGFS metoda izvaja pri razširjenih malih safenskih venah do premera 10 mm ter za velike vene, ki imajo premer ustja do 14 mm. Za razširitve nad temi parametri je UGFS metoda manj učinkovita, saj je povečano tveganje glede zapletov. Zato priporočamo klasično kirurško metodo, ki jo prav tako izvajamo v naši bolnišnici.

ugfs-2 ugfs-3

Kompresija in kaj sledi po uporabi UGFS metode?

Po UGFS posegu uporabimo blag kompresijski povoj in namestimo primerno vensko kompresijsko nogavico. Glede na izraženost venskih razširitev – varic odredimo čas nošenja povojev in nogavic. Povprečna dolžina kontinuiranega – neprekinjenega nošenja je 7 dni. Po odstranitvi povojev je priporočeno nadaljnje nošenje venske kompresijske nogavice v trajanju nekaj dni do nekaj tednov. Trajanje nošenja je odvisno od izraženosti varic. Pacienti zapustijo polikliniko takoj po posegu. Takoj po opravljenem UGFS posegu lahko pacienti normalno hodijo in nadaljujejo z vsakodnevnimi opravki in delovnimi obveznostmi.  Ne priporočamo posebnih vaj. V času nošenja povoja predlagamo, da se izogibate daljšim letom  (več kot 4 ure), v primeru daljših voženj z avtomobilom pa priporočamo občasne odmore z 10-minutnimi sprehodi. Po odstranitvi povojev so sprejemljiva daljša potovanja z letalom, vendar takrat priporočamo nošenje elastične kompresijske nogavice. Pet do deset dni po posegu niso dovoljene energične in naporne vaje.

poliklinika-arithera-vene-098-340 vene-za-web-3

Obvezni kontrolni pregled

Zaradi ustreznega spremljanja rezultatov našega dela in zaradi vašega zadovoljstva z rezultatom posega priporočamo redno kontrolo po preteku dveh do štirih tednov. Kontrolni pregled z dopplerjem vključuje morebitno dopolnjevanje na preostalih varicah, kot tudi na glavni veji razširjene vene oziroma evakuacijo preostale (zaostale) krvi znotraj vene, kar pogosto povzroča bolečine. Naslednji obvezni kontrolni pregled opravimo po preteku štirih do šestih mesecev po opravljenem posegu, ko ugotavljamo končne učinke terapije.

Končni rezultat zdravljenja

Pri razširjenih venah (varicah), ki so manjšega premera, je končni rezultat viden skoraj v trenutku kot posledica blagega spazma (naglo zmanjšanje premera razširjene vene zaradi aplicirane pene). Pri posegu na venah z večjim premerom se simptomi in težave (kot so otekanje, občutek bolečin in teže v nogah, itd.) po odstranitvi povojev v visokem odstotku zmanjšajo,  včasih pa tudi popolnoma izginejo. Končni rezultat, ki vključuje odsotnost vseh simptomov in težav, dosežemo po popolnem zlepljenju, in ko izginejo razširjene vene, kar lahko traja tudi do nekaj mesecev.

Ali se želite naročiti na pregled?

© 2013 Specijalistična Bolnišnica Arithera   |  All rights reserved.| Web & Hosting KUHADA