Bolezen razširjenih ven (krčnih žil), ki je zelo pogosta bolezen, je večinoma dedno pogojena (genski faktor).  Nastane zaradi slabosti tj. bolezni vezivnega tkiva, ki prizadene venske stene in njihove zaklopke. Venske zaklopke preprečujejo vračanje krvi v gravitacijskem – stoječem položaju ter na ta način vzdržujejo normalno funkcijo zdrave vene – vračanje krvi v srce in pljuča. Današnji sodobni stil življenja zahteva dolgotrajni stoječi položaj, sedenje, obremenitve, šport – na kratko: pasivna in aktivna stanja, ki vsako posebej in na svoj način ruši funkcijo zdravih ven. Na venah se zato tudi brez dednega faktorja razvija niz bolezenskih stanj, ki imajo kot končni rezultat pojav varic – razširjenih ven.

bolest-ven-simptomi
Motnje funkcije venskih zaklopk imajo kot rezultat pojav razširjenih ven z različno izraženimi simptomi: od pekočega občutka vzdolž vene, napetost in teža v nogah, otekanja gležnjev in goleni, vse  do bolečin ter na koncu do izraženega kroničnega venskega popuščanja (sprememba barve kože v temno vijolično, ki lahko privede tudi do ran (razjed) – venski ulkus). Zaradi progresivne tendence razvoja bolezni je potrebno pravočasno preprečiti razvoj končnih stadijev bolezni.

Simptomi razvoja bolezni po stadijih

Po sedaj veljavni svetovni kvalifikaciji bolezni razširjenih ven (CEAP) obstaja 6 stadijev bolezni: od pojava simptomov brez vidnih ven (stadij C0), pojava majhnih razširitev – venul (stadij C1), pojava jasno vidnih razširjenih ven (stadij C2), otekanja nog s prej navedenimi simptomi (stadij C3),  poleg navedenih stanj se pojavijo tudi kožne spremembe (stadij C4), rane, ki celijo (stadij C5), kot tudi aktivne rane (razjede), ki se ne zacelijo (stadij C6). Potrebno je poudariti, da bolezen razširjenih ven spada v progresivna stanja, ki sčasoma prehajajo iz enega stadija v drugega, kar lahko privede do končnega rezultata (stadij C6) – razširjenih ven s kroničnim venskim popuščanjem ter s kroničnimi spremembami v kožni cirkulaciji ter s spremembo kože v rjavo vijolično z ekstremno občutljivostjo in s tendenco tvorbe ran (razjed), ki se dolgo ali pa se sploh ne zacelijo. Zaradi dostopnosti informacij in zaradi internetnih portalov danes vse pogosteje naletimo na paciente, ki jasno prepoznajo svoj stadij venskega popuščanja, in ki so pripravljeni dokončno nekaj storiti. Čeprav je bolezen možno zdraviti v vseh stadijih, je poseg veliko enostavnejši in sprejemljivejši za pacienta v blažjih stadijih bolezni. Zaradi tega apeliramo, da pacienti ne čakajo, da se razvijejo skrajni stadiji razvoja bolezni, temveč da se s prvimi simptomi bolezni obrnejo na Specijalistično Bolnišnico Arithera na specialistični pregled.

vene-za-web-2 ugfs-3

poliklinika-arithera-sala-nova-vene-fizikalna-IMG 0415-340 arithera-dr-cacic-099-340

Ali se želite naročiti na pregled?

© 2013 Specijalistična Bolnišnica Arithera   |  All rights reserved.| Web & Hosting KUHADA